Flash Sale! to get a free eCookbook with our top 25 recipes.

7 keinoa, joilla suojata tietokone hakkereilta

Internetin kasvu 1990-luvulla toi maailmaan uusia mahdollisuuksia ja synnytti uusia toimialoja, mutta samaan aikaan uusiin yhteyksiin tuli mukana varjopuolia. Uudet Nettikasinot kuin monet muutkin yritykset alkoivat kärsiä esimerkiksi roskapostitulvasta ja lukuisista eri viruksista.

Nykyään markkinoilta löytyy uusi uhka nimeltään tietokonehakkerointi, joka vei varkauden määritelmän uudelle tasolle.

Nykyään siihen liittyy myös tietokoneelle tunkeutuminen, henkilökohtaisten tietojen varastaminen, huijaaminen henkilökohtaisten tietojen paljastamiseksi ja näiden tietojen hyödyntäminen esimerkiksi liikesalaisuuksien tai pankkitilin tunnistautumistietojen varastaminen ja kiristäminen.

Mitä ovat tietokonehakkerit?

Tietokonehakkerit ovat ihmisiä, jotka murtautuvat internetiin yhtistettyihin laitteisiin, kuten tietokoneisiin, tabletteihin ja älypuhelimiin. Yleensä tällä on tarkoituksena varastaa, muuttaa tai poistaa tietoja.

Ihan kuten muillakin varkailla, myös hakkereilla on yleensä pahat mielessä (poislukien valkohattuhakkerit). Hakkerit saattavat haluta varastaa, poistaa tai muuttaa tietoja laitteista, ja useimmiten se tehdään asentamalla haitallisiin tarkoituksiin käytettyjä haittaohjelmia.

Varkaat voivat päästä käsiksi kaikkein arvokkaimpiin tietoihin jo ennen kuin itse huomaa koko hakkerointia – ikävä kyllä.

Hakkeroinnin eri tyypit

Tässä muutamia syitä, miksi hakkerit haluavat murtautua laitteisiin sisään:

  • Talousrikokset: Jokainen on varmasti nähnyt tai lukenut tarinan, jossa joku on kirjautunut pankkitililleen ja nähnyt maksutapahtumia, joita ei ole tehnyt. Näiden maksutapahtumien takaa löytyvät usein hakkerit, jotka esimerkiksi varastavat luottokortin numeron, tarkastavat tilitietoja tai pyrkivät pääsemään käsiksi muihin talousietoihin.
  • Vandalismi: Hakkereilla on oma alakulttuurinsa, joten jotkut hakkerit saattavat haluta vandalisoida tiettyjä verkkosivustoja vain näyttäkseen taitojaan muille hakkereille.
  • Haktivismi: Tämä on hakkeroinnin muoto, joka muistuttaa hieman ilkivaltaa. Tässä tilanteessa osa hakkereista haluaa muuttaa tai tuhota tiettyjä nettisivuja poliittisista syistä.
  • Yritysvakoilu: Vakoilua on ollut olemassa jo kauan ennen internetin aikakautta, mutta internet on tehnyt vakoilusta paljon helpompaa. Koska suuri osa maailmasta on jatkuvasti yhteydessä internetiin, voi yksi yritys murtautua muiden yritysten laitteisiin ja varastaa heidän tietojaan. Niitä voi sitten käyttää epäreilun kilpailuedun rakentamiseen.

7 tehokasta keinoa tietokoneen suojaamiseksi

Kyberturvallisuus on kriittistä niin yksittäisille ihmisille kuin kaikenkokoisille yrityksille. Nämä vinkit voivat auttaa sinua suojaamaan sekä tietokoneesi että mobiililaitteesi haitallisilta toimijoilta:

1) Käytä palomuuria

Windowsissa ja macOS:ssä on sisäänrakennetut palomuurit – ohjelmistot, jotka on suunniteltu luomaan este tietojesi ja ulkomaailman välille. Palomuurit estävät luvattoman pääsyn verkkoon ja varoittavat mahdollisista tunkeutumisyrityksistä.

Varmista, että palomuuri on käytössä, ennen kuin siirryt verkkoon. Voit myös ostaa laitteistopalomuurin yrityksiltä, mutta sellainen voi joutua myös laajakaistareitittimestä sisäänrakennetusti.

Jos omistaa suuren yrityksen, voi sille hankkia myös ylimääräisen yritysverkkopalomuurin.

2) Älä välitä roskapostista

Varo tuntemattomista osoitteista tulevia sähköpostiviestejä äläkä koskaan napsauta niistä löytyviä linkkejä tai liitteitä. Tähän tilanteeseen on onneksi tullut myös helpotusta, sillä sähköpostien roskapostisuodattimet ovat onnistuneet nappaamaan varsin hyvin kaikkein selkeimmät roskapostit.

Kehittyneimmät tietojenkalasteluviestit voivat kuitenkin tulla vielä perille ja ne monesti jäljittelevät esimerkiksi ystäviltä, yhteistyökumppaneilta tai luotettavilta yrityksiltä tulevia viestejä.

Pidä siis silmät auki ja suhtaudu varauksella kaikkeen, mikä näyttää tai kuulostaa epäilyttävältä.

3) Viruksentorjuntaohjelman asentaminen

Tietokoneviruksia ja haittaohjelmia on kaikkialla. Virustentorjuntaohjelmat suojaaavat tietokonetta luvattomalta koodilta tai ohjelmistolta, joka saattaa uhata käyttöjärjestelmää.

Virukset voi olla helposti havaittavissa, koska ne voivat esimerkiksi poistaa tärkeitä tiedostoja tai hidastaa tietokonetta. Aina niiden tunnistaminen ei kuitenkaan ole näin helppoa.

Virustentorjuntaohjelmilla on tärkeä rooli tietokoneen järjestelmän suojaamisessa ja ne tunnistavatkin reaaliaikaiset uhat, jolloin myös tiedot pysyvät turvassa.

Edistyneet virustentorjuntaohjelmat tarjoavat automaattisia päivityksiä, jotka suojaaavat tietokonetta päivittäin ilmaantuvilta uusilta viruksilta.

Kun virustentorjuntaohjelmisto on asennettu, ei kannata unohtaa sen käyttöä. Suorita säännölliset virustarkastukset, jotta pidät tietokoneesi viruksettomana.

4) Suojaa verkko

Reitittimissä ei yleensä ole kaikkein suurimpia suojausasetuksia. Kun laitat verkkoa pystyyn, kirjaudu sisään reitittimeen ja aseta salasana suojatulla, salatulla asennuksella.

Tämä estää hakkereit tunkeutumasta verkkoosi ja sekoittamasta asetuksiasi.

5) Kaksivaiheinen tunnistautuminen

Salasanat ovat ensimmäisessä puolustuslinjassa hakkereita vastaan, mutta toinen kerros tehostaa suojausta. Monilla sivustoilla voi ottaa käyttöön kaksivaiheisen todennuksen, mikä lisää turvallisuutta.

Miten? Koska sisäänkirjautumisen yhteydessä on kirjoitettava perinteisen salasanan lisäksi numerokoodi, joka tulee puhelimeen tai sähköpostiin.

6) Sovellus, selain ja käyttöjärjestelmä ajan tasalle

Huolehdi, että tietokoneeseen, sen sovelluksiin sekä selaimeen on aina asennettuna viimeisimmät päivitykset. Päivityksissä on yleensä mukana tietoturvakorjauksia, jotka estävät hakkereita pääsemästä käsiksi tietoihisi.

Miuista tarkastaa selaimen suojausasetukset uusien päivitysten asentamisen lisäksi. Halutessaan voit esimerkiksi estää verkkosivustoja seuraamasta omia liikkeitäsi selaimessa, mikä lisää verkossa asioimisen yksityisyyttä.

7) Monimutkaiset salasanat yksinkertaisten sijaan

Salasanoihin kannattaa panostaa, koska turvalliset salasanat estävät kaikkein tehokkaimmin verkkotunkeutumiset. Mitä turvallisemmat salasanat ovat käytössä, sitä vaikeampaa hakkereiden on tunkeutua järjestelmään.

Turvallinen salasana on useimmiten monimutkaisempi ja pidempi. Käytä salasanaa, jossa on vähintään kahdeksan merkkiä ja nuo merkit ovat yhdistelmä:

  • Pienistä kirjaimista
  • Isoista kirjaimista
  • Erikoissymboleista
  • Numeroista

Vaikeamman salasanan käyttäminen on oikeasti kannattavaa, koska hakkereilla on käytössään työkaluja, joiden avulla lyhyet ja helpot salasanat voidaan murtaa muutamissa minuuteissa.

Älä myöskään käytä tunnistettavia yhdistelmiä tai sanoja, jotka edustavat esimerkiksi syntymäpäivääsi tai muita tietoja, jotka voidaan yhdistää sinuun. Älä myöskään käytä yhtä ja samaa salasanaa monessa paikassa, koska se vaarantaa tietoturvasi.

Näiden vinkkien avulla tietokone tulee olemaan todennäköisimmin turvassa hakkereilta!